Borstvoeding geven aan een tweeling: tips van een tweelingmama

05/19/2023
Borstvoeding geven aan een tweeling: tips van een tweelingmama

Verwacht jij niet één maar twee kindjes? Dan vraag je je misschien af of het mogelijk is om borstvoeding te geven. Borstvoeding geven aan een tweeling is in de meeste gevallen heel goed mogelijk. Wel vergt het – zeker in het begin – wat handigheid. Wij vroegen tweelingmama Sherana om een blog voor ons te schrijven waarin ze haar tips en ervaring deelt bij het geven van borstvoeding aan een tweeling.


Borstvoeding geven aan een tweeling: geef het tijd en heb vertrouwen

Dat ik mijn tweeling borstvoeding kan geven vind ik een van de mooiste, maar ook een van de zwaarste dingen die ik ooit heb gedaan. Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, krijg je het advies om je kindjes vrijwel direct na de bevalling aan de borst te leggen. Komt er geen tot weinig melk uit? Maak je dan vooral geen zorgen. Door het zuigen krijgen jouw borsten een signaal dat het tijd is om melk aan te maken. Het is heel normaal dat het enkele dagen duurt voordat je melkproductie goed op gang komt. Borstvoeding geven en aan de borst drinken kost veel energie. En die energie hebben jullie voor een groot deel verbruikt tijdens de bevalling. Geef het tijd en heb vertrouwen.


Tip #1. Investeer in een borstkolf

Borstvoeding geven aan een tweeling werkt in de basis hetzelfde als borstvoeding bij een eenling. Hoe vaker je je kindjes aanlegt, hoe meer moedermelk je borsten gaan produceren. Ook kan kolven na elke voeding helpen om je melkproductie op gang te brengen. De eerste dagen na de geboorte van mijn tweeling, voedde ik mijn kindjes stipt om de drie uur. Daarna kolfde ik nog na met behulp van de Felin dubbele elektrische borstkolf. Langzaamaan zag ik de hoeveelheid moedermelk toenemen en begon ik met het opbouwen van een voorraadje. Op deze manier kon mijn man ook af en toe een flesje geven en kregen mijn borsten wat rust. Hoewel ik heel tevreden ben met de Felin dubbele elektrische borstkolf, overweeg ik om over te stappen op de Felin handsfree draadloze borstkolf. Als tweelingmama heb ik mijn handen vol en komen momentjes voor mezelf vaker niet dan wel voor. En wanneer ik toch eens een rustig momentje heb, dan besteed ik die liever aan iets anders dan te gaan zitten kolven. De handsfree kolf van Felin stop je gewoon in je beha. En terwijl je kolft kun je verdergaan met waar je mee bezig was. Dat lijkt me echt ideaal!


Tip #2. Tandemvoeden

Inmiddels geef ik mijn tweeling al vijf maanden borstvoeding op verzoek. Soms tegelijk, maar vaak ook één voor één. Het is maar net hoe het op dat moment uitkomt. Bij kindjes die borstvoeding krijgen duurt het vaak langer voordat ze gaan doorslapen. Ik raad je daarom aan om de nachtvoedingen liggend te doen. Grote kans dat je kindje na de voeding meteen weer in slaap valt en jij ook weer verder kan slapen. Als allebei je kindjes op hetzelfde moment wakker worden, wordt dat natuurlijk wel lastig. In dat geval biedt een voedingskussen speciaal voor tweelingen uitkomst. Deze ondersteunt jou en je kindjes tijdens het voeden en maakt het eenvoudiger om te tandemvoeden. Zo’n tweelingkussen is echt een must als je het mij vraagt!


Tip #3. Zorg goed voor jezelf

Tijdens de periode van borstvoeding geven aan een tweeling, verbruikt je lichaam extra energie. Het is daarom belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende water te drinken. Ik las ergens dat als je borstvoeding geeft aan een tweeling, je ongeveer 1000 calorieën per dag extra nodig hebt. Dat haal ik bij lange na niet. Als aanvulling op mijn voeding slik ik daarom voedingssupplementen die de borstvoeding ondersteunen. Oh en voldoende rust is ook belangrijk! Al is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan met twee kleintjes.


Conclusie

Borstvoeding geven aan een tweeling zal in het begin misschien even wennen zijn, maar is in de meeste gevallen gewoon mogelijk. Je lichaam past zich namelijk aan, aan de behoefte van jouw kindjes. Hoe vaker je kindjes aan de borst drinken, hoe meer moedermelk jouw borsten gaan produceren. Ook kan kolven helpen om de melkproductie op gang te brengen en op peil te houden. Verder is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten en voldoende water te drinken tijdens de periode van borstvoeding geven aan een tweeling. Je kunt ervoor kiezen om jouw kindjes tegelijkertijd te voeden of één voor één. Als je van plan bent om te gaan tandemvoeden is een voedingskussen speciaal voor tweelingen onmisbaar. Ook zijn er verschillende borstvoedingshoudingen waarmee jullie kunnen oefenen. Gaandeweg zullen jij en je kindjes jullie draai vinden en wat het prettigst werkt voor jullie.

Wil je meer weten over het leven van Sherana en haar tweeling? Volg dan haar persoonlijke blogs op mamavanjayenliya.nl